[vc_row type=”in_container” scene_position=”center” text_color=”dark” text_align=”left” overlay_strength=”0.3″][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”left-right” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ width=”1/2″][vc_column_text]DATUM: 29 SEPTEMBER 2016
TID: KL. 09.00-17.30
PLATS: FILMHUSET, BORGVÄGEN 1-5,
ANMÄLAN: Klicka på länken här för anmälan.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ width=”1/2″][/vc_column][/vc_row][vc_row type=”in_container” scene_position=”center” text_color=”dark” text_align=”left” overlay_strength=”0.3″][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”left” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ width=”1/2″][vc_column_text]

SKOLBIODAGEN 2016

Varmt välkommen till Skolbiodagen, en självklar mötesplats
för alla som på något sätt arbetar med film och filmskapande för barn och unga. Dagen vänder sig till dig som är lärare, pedagog, kultursekreterare eller bibliotekarie och innehåller ny och underhållande kunskap om filmpedagogikens möjligheter.
Ett tema under dagen är vikten av att våga berätta de svåra historierna. Om barns och ungas behov av att prata med vuxna om dem, och om hur vi hanterar de tankar och känslor som en film kan väcka. Med föreläsningar, workshops,
filmvisningar och erfarenhetsutbyte vill dagen förmedla mod, verktyg och motivation att se på, samtala om och skapa all slags film med dina elever.
Dagen kommer innehålla teoretiska föreläsningar, klassrumsberättelser, filmvisningar och praktiska workshops. Bland våra föreläsare finns regissör och barnfilmsambassadör Suzanne Osten som visar klipp ur sin nya film och berättar om varför barn faktiskt behöver skräckfilm.

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”right” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ width=”1/2″][divider line_type=”No Line” custom_height=”50″][image_with_animation image_url=”5066″ alignment=”” animation=”Fade In”][vc_column_text]

Dagen är kostnadsfri och arrangeras av Filminstitutet, Film Stockholm, Medioteket och Mediepedagogiskt centrum i Järfälla.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row type=”in_container” scene_position=”center” text_color=”dark” text_align=”left” overlay_strength=”0.3″][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”left” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ width=”1/2″][divider line_type=”No Line” custom_height=”50″][image_with_animation image_url=”5070″ alignment=”” animation=”Fade In”][image_with_animation image_url=”5068″ alignment=”” animation=”Fade In”][/vc_column][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”right” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ width=”1/2″][vc_column_text]

Program

08.30 – 09.00 Incheckning
09.00 Välkomna! (Bio Victor)
Samtliga arrangörer hälsar välkomna och inleder dagen.
09.10 – 10.00 ”Från sötsnutar till blodsugare”
Forskare och skribent Malena Janson om barnets roll i filmhistorien.
10.00 – 10.30 ”Demoner är en verklighet”
Regissör och barnfilmsambassadör Suzanne Osten visar klipp ur sin nya film och berättar varför barn behöver skräckfilm.
10.30 – 11.00 Kaffepaus
11.00 – 11.30 Kraften (12 min)
Filmvisning och efterföljande samtal med regissören och konstnären Ebba Theorell om pojkars våldsfixering och hur vi vuxna kan bemöta den.
11.30 – 12.15 ”Sex på schemat – så funkar det”
Pelle Ullholm, sexualupplysare från RFSU, om hur vi med filmen som hjälp kan prata om sex och kroppar, sexualitet och sensualitet med barn och unga.
12.15 – 13.30 Lunch/Filmworkshops med Medioteket (foaljén)
Prova på filmskapande med appar för animation, redigering och green screen under lunchpausen.
13.30 – 14.15 Gränslösa medier – hur påverkas barnen?
Gränserna mellan olika medieformer och genrer suddas ut. Med fokus på film och andra medie- och kommunikationsformer berättar Ulf Dalquist (Statens medieråd) om mediepåverkan utifrån en färsk rapport.
14.15 – 15.00 Medie- och informationskunnighet – vad är det?
Helena Dal (Statens medieråd) berättar om Medie- och informa-tionskunnighet – MIK – som på senare år lyfts fram som en nyckelfråga för skolan. Hur kan man arbeta med MIK i förhållande till bland annat film och rörlig bild?

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row type=”in_container” scene_position=”center” text_color=”dark” text_align=”left” overlay_strength=”0.3″][vc_column column_padding=”padding-4-percent” column_padding_position=”left” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ width=”1/2″][vc_column_text]

15.15-16.00 VALBARA WORKSHOPS – SEMINARIER

Alla som deltar under eftermiddagen bjuds på smörgås och dricka vid kaffepausen klockan 16.00.
15.15 – 16.00 FriFilm – filmverkstad på fritids
Hur startar du en filmverksamhet på skolans fritidshem? Mediotekets filmpedagoger tipsar!
15.15 – 16.00 Vad är virtual reality?
Filmskaparna Jesper Brodersen och Ambjörn Göransson guidar oss genom möjligheter och begränsningar i dagens teknik och format. Testa på vad VR kan vara!
15.15 – 16.00 Historieberättarna: en filmpedagogisk metod för att integrera nyanlända barn i skolan.
Hur kan man arbeta med film tillsammans med nyanlända barn? Kan film vara en del av integreringen av nyanlända barn i skolan? Filmpedagogerna Anusha Caroline Andersson, Hillevi Duus och Tove Möller har tagit fram en workshopmetod som de kallar för ”Historieberättarna”.
15.15 – 16.00 Film och Museer
Mediepedagogiskt Centrum samarbetar med flera museer i projekt riktade till skolan, däribland Naturhistoriska riksmuseet. Vi visar hur ett sådant samarbete kan gå till och ger exempel på konstnärliga uttrycksformer och pedagogiska lösningar.
15.15 – 16.00 Mysrys eller skräck? Att se och prata om ruskiga filmer tillsammans
Mikaela Kindblom, filmpedagog i Filmstaden Råsunda, och Nina Nykvist, kulturpedagog i Solna, presenterar ett projekt för nioåringar i Solna. Med nedslag i filmhistoriens spöken, vampyrer och zombies har de tillsammans med modiga barn letat sätt att hantera sin rädsla med hjälp av skräckfilm och att våga sätta ord på sin upplevelse.
16.00 – 16.30 Kaffepaus/Filmworkshops med Medioteket (foaljén)
Prova på filmskapande med appar för animation, redigering och green screen under lunchpausen.
16.30 – 17.30 AKTUELLA SKOLBIOFILMER (Bio Victor)
Nils-Thomas Andersson från FilmCentrum och Rose-Marie Strand från Folkets bio visar filmklipp och ger förslag på aktuella filmer för skolan.
18.00 Invigningskväll STOCKmotion!
Varmt välkomna på invigningen av STOCKmotion, Film Stockholms egna kort- och dokumentärfilmfestival! Kvällen invigs med mingel, kortfilmvisningar och första delen av helgens fullspäckade seminarieprogram! STOCKmotion pågår fredag och lördag (30/09-01/10) på Filmhuset. Fri entré!

[/vc_column_text][divider line_type=”No Line” custom_height=”20″][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column][vc_column column_padding=”padding-4-percent” column_padding_position=”right” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ width=”1/2″][divider line_type=”No Line” custom_height=”50″][image_with_animation image_url=”5067″ alignment=”” animation=”Fade In”][image_with_animation image_url=”5069″ alignment=”” animation=”Fade In”][image_with_animation image_url=”5065″ alignment=”” animation=”Fade In”][/vc_column][/vc_row]